Premijera predstave “PROBUĐENE: 11 ½ starih žena”

23. mart u 19 časova, u Novom Sadu, na Velikoj sceni Kulturnog centra Novog Sada.

Matora veštica, babaroga, starci su spori, bezumni i kao deca, starost je grozna. Koliko je u društvu stereotipa i predrasuda o populaciji 65+? Koliko ih svakodnevno diskriminišu u njihovom okruženju, u komšiluku, pa i porodici? Da li se njihov život u penziji svodi na odlazak na pijacu, kod lekara, na čuvanje unuka? Imaju li prava na neki novi život, na ljubav? Autorka i rediteljka Branka Bajić Jovanov dala je glas upravo njima i stavila 11 različitih žena starijih od 65 godina u glavne uloge svoje nove predstave “Probuđene: 11 ½ starih žena”, čija je premijera zakazana za 23. mart u 19 časova, u Novom Sadu, na Velikoj sceni Kulturnog centra Novog Sada.

Predstava i ceo proces koji joj je prethodio, je jedna od prvih u Srbiji, koja na ovaj način pristupa temama starosti i starenja. Reč je o svojevrsnoj formi Teatra zajednice za starije osobe, s fokusom na žene, koje su se dobrovoljno prijavile da budu deo ovog procesa kroz javni poziv.

U ovom prvom umetnički angažovanom pozorišnom procesu, specijalno dizajniranom za starije osobe, nakon višemesečnog dramskog procesa i istraživanja, 11 žena hrabro progovara o izazovima starenja, stereotipima sa kojima se suočavaju i diskriminaciji koju doživljavaju kao starije žene. Predstava nastoji da prenese intimno, ogoljeno i iskreno suočavanje sa procesom starenja, posebno se fokusirajući na dva važna životna prelaza: tranziciju iz aktivnog radnog života u penzionersko doba i suočavanje s gubitkom voljene osobe.

Koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta, predstava ima specijalno dizajnirane delove za interakciju sa publikom, koji omogućavaju aktivno učešće gledalaca i njihov angažman, a samim tim i dublje povezivanje sa problemima koji se tiču populacije starijih lica.

Uz Branku Bajić Jovanov, kao autorku i rediteljku predstave, saradnik na tekstu i režiji je Lazar Jovanov. U predstavi učestvuju: Mirjana Milankov, Svetlana Selaković, Stanka Parać Damjanović, Natalija Marinković, Slavica Stracenski, Jasna Kartalović, Milena Marinković, Ljubica Jankov, Milka Dmitrasinovic, Dragica Letić, Vera Erdevik.

Predstava je doktorski umetnički rad Branke Bajić Jovanov, doktorantkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, rađen pod mentorstvom prof. dr um. Ivana Pravdića. Branka Bajić Jovanov je samostalna dramska umetnica – glumica i dramska pedagoškinja. Kao pozorišna praktičarka i glumica kreirala je i realizovala veliki broj umetničkih i edukativnih projekata za decu, mlade, stare, kao i veliki broj profesionalnih pozorišnih produkcija u zemlji i inostranstvu tokom 20 godina svoje karijere. Poslednjih godina, aktivno razvija društveno-angažovane pozorišne prakse sa zajednicom, a kao doktorantkinja Akademije umetnosti Novi Sad, najviše istražuje i piše o antropologiji starenja i starosti, koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta.

Rezervacija putem mejla: articokaudruzenje@gmail.com.